Dr. Papp Géza Dr. Papp Géza Dr. Papp Géza

Bemutatkozás – Dr. Papp Géza

1999-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd rezidens éveimet a budapesti Honvéd Kórházban és a III. sz. Sebészeti Klinikán töltöttem. Ezt követően a Szent István Kórház sebészeti osztályán folytattam pályafutásomat. 2013 óta az Uzsoki Utcai Kórház Sebészeti és Onkosebészeti Osztályán dolgozom, főorvosi beosztásban. Sebészetből 2006-ban szakvizsgáztam.

2009 óta foglalkozom laparoszkópos sebészettel, és mára a műtéteim 90-95 %-át laparoszkópos technikával végzem, akár jóindulatú, akár rosszindulatú betegség megoldásáról van szó. A laparoszkópia egy úgynevezett minimálinvazív beavatkozás, amelynek során a hasfalon ejtett kicsi (0,5-1 cm-es) metszéseken keresztül hatol be a sebész az eszközeivel a hasüregbe, amely eszközök közül az egyik egy kamera, aminek a képét a műtét teljes ideje alatt egy nagy monitoron keresztül nézi a teljes operáló team. Ezek a monitorok különösen nagy felbontású, nagyított képet mutatnak, ami lehetővé teszi akár szabad szemmel nem is látható képletek észrevételét a műtéti területen. A laparoszkópos technika egyik előnye tehát a hagyományos, úgynevezett nyitott műtétekhez képest a jobb láthatóság. Orvosszakmai szempontból a láthatóságon túl a szövődmények – vérzések, sebfertőzés, sérv, trombózis – igazoltan kisebb előfordulása is a technika alkalmazása mellett szól.

Amiért elköteleződtem a laparoszkópos technika irányába a sebésztechnikai kihíváson túl, az a tény, hogy az ezzel a módszerrel végzett beavatkozások számos okból előnyösebbek a betegek számára. Egyrészt a nagy rutinnal rendelkező, gyakorlott laparoszkópos sebész által végzett minimálinvazív beavatkozás rövidebb ideig tart, mint egy hagyományos műtét, ami a beteg szervezetének kisebb megterhelését is jelenti. A kisebb megterhelés abból is adódik, hogy a kisebb műtéti sebzés miatt már a közvetlen műtét utáni időszak kevesebb fájdalommal jár. Személyes tapasztalatom, hogy akár 70 év feletti páciensek a műtét napján délután már a folyosón sétálnak. A gyorsabb, komfortosabb felépülés rövid távú előnye mellett, hosszabb távon a mindennapi tevékenységekhez való visszatérésben is jobban teljesítenek a laparoszkópos műtéten átesettek a hagyományos nyitott műtétben részesülőkhöz képest. Laparoszkópos beavatkozás esetén a betegek felépülése tehát sokkal gyorsabb.

A laparoszkópos műtétek egyértelmű előnye ezen kívül a pontos, precíz műtéti megoldás lehetősége.

Szót kell ejteni a módszer elvi hátrányairól is. Mivel a műtét során csak eszközökkel érintjük a belső szerveket, a tapintás, mint érzékelési funkció, kiesik. Emellett a monitoron kétdimenziós képet látunk. Mára kutatások igazolják, hogy mindkét „tájékozódási hátrányt” a gyakorlottság teljes mértékben kompenzálni képes. Emellett az eszközök fejlesztésével is igyekeznek ezeket a hátrányokat kiküszöbölni.

Évente több száz laparoszkópos műtétet végzek, köztük jóindulatú betegségek (lágyéksérvek, rekeszsérv, epekövesség) megoldását célzó és hasi szervek (vastagbél, végbél, gyomor, hasnyálmirigy, máj) akár kiterjedt daganata miatt szükségessé váló beavatkozásokat. Az elvégzett műtétek nagy száma miatt képessé váltam az optimális műtéti megoldásokat tudatosan kialakítani, azaz gyorsan, hatékonyan és pontosan végezni a beavatkozások.

Tagja vagyok a Magyar Sebész Társaság vezetőségének és a társaság Endoszkópos Szekciójának a vezetőségének is. Éveken át oktatottam sebészetet az egyetemen, kísérletes sebészeti kutatásokat végzek, műtét utáni életminőségi vizsgálatot, kutatásokat szerveztem, és jelenleg is ilyen kutatásokat vezetek. Írtam könyvet a korszerű sebkezelésről, tankönyv fejezetet az időskor sebészetéről, több hazai és nemzetközi kongresszuson adtam elő a korszerű sebészeti műtétekről és kezelésről, a gyorsított műtéti felépülésről. Az innovatív gondolkodó sebészet keretében sebészeti műszerfejlesztéseket is végeztem és végzek.

Kérdése van? Lépjen kapcsolatba velünk!