Sérv Sérv Sérv

Sérvekről

Az evolúció, a két lábon való járás, a mozgás mennyiségének megváltozása és a civilizációval járó számos életmódbeli változás miatt bizonyos betegségek gyakoribbá váltak, az egyik ilyen jellemző elváltozás a hasfal különböző részein sérv, azaz „lyuk” kialakulása.

Mi is a sérv? Sérvről akkor beszélünk, ha a hasfalon valahol egy nyílás keletkezik, amelyen keresztül a hasi szövetek, szervek elő tudnak bújni. Ezek a kidomborodások lehetnek fájdalmasok, növekedhetnek, és ritka esetekben a nyíláson át a hasüregen kívülre kerülve szervek, szervrészletek akár ki is szorulhatnak (kizáródhatnak). Leggyakrabban a lágyékban jelenik meg sérv, főleg férfiaknál, de nem kizárólag náluk. A lágyéksérv lehet egy- vagy kétoldali. A lágyéksérvek gyakran csupán enyhe tünetekkel jelentkeznek, van, akinél nem okoznak panaszt. Az idő előrehaladtával a sérvek mérete többnyire nő, emiatt a panaszok fokozódnak. A sérv műtéti úton való megszüntetése egyrészt azért javasolt, mert a komolyabb következményeket (fent említett kizáródást) szeretnénk megelőzni, másrészt pedig a mindennapi tevékenység során jelentkező, akár változó erősségű panaszok megszüntetése is elegendő cél, hiszen az életminőség helyreállítása várható a műtéttől.

A sérvek gyógyítására csak műtéti úton van lehetőség. Sérvkötő vagy más gyógyászati eszköz alkalmazása csak akkor jön szóba, ha az adott betegnél valamilyen okból nem végezhető műtét.

A megfelelő műtéti eljárást betegre szabottan kell kiválasztani. Ehhez szükség van orvosi vizsgálatra (a has és az érintett terület áttapintására), az esetleges hasi műtéti előzmények megismerésére, egyéb fennálló betegségek ismeretére. Van, akinek nyitott, van, akinek laparoszkópos műtét az ideális választás. Gyakran egy szövetbarát anyag, úgynevezett „háló” beültetése szükséges a sérv (lyuk) területére, amelynek rögzítő szerepe van. A háló váza lesz egy kialakuló új szövetnek, így kerül pótlásra, megerősítésre a saját hasfal. Fontos hangsúlyozni, hogy nem önmagában a háló pótolja a hasfalat, az csupán egy vázat biztosít. Éppen emiatt, a hálóknak van részlegesen felszívódó típusa is. A háló típusától függetlenül a műtét után időt kell biztosítani az új szövet felépülésére, ezért a nem fizikai munkába való visszatérés 1 hét múlva történhet meg, könnyebb aktív mozgás 1 hónap múlva, komolyabb fizikai tevékenység legkorábban 6 hét múlva végezhető. Mindezek betartása fontos tényezője annak, hogy a háló kimozdulását, a sérv kiújulását megelőzzük.

Amennyiben a sebész megítélése szerint háló beültetésétől várható a legjobb eredmény, akkor dönt arról is, hogy milyen hálót és azt milyen módon ülteti be a sérv területére. A leggyakrabban választott műtéti technikáról írok még röviden. A laparoszkópos technikával végzett sérvműtét során a hasfal legbelső rétege alá helyezzük el a hálót. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a háló a hasfali nyílást, a sérvet belülről fedi le, így a hasüregi nyomás a hálót a sérv peremére szorítja, és azt ott fixálja. A hálók egyes típusai igényelnek sebészi rögzítést, míg más típusok nem. A hasüreg felőli hálófelhelyezés kisebb műtét utáni fájdalommal jár. Ez a műtéttechnika választható első műtétként, de korábban már operált sérv kiújulása esetén is.

Gyakori kérdések a sérvműtéttel kapcsolatban

Mennyi ideig tart egy ilyen műtét?
Egyoldali laparoszkópos sérv műtét ideje kb. 40 perc, kétoldali sérv műtéte kb. 70 perc. Előfordul, hogy – laparoszkópos technika alkalmazása esetén – a műtét során, az elvileg nem érintett oldal megtekintése útján derül fény arra, hogy kétoldali lágyéksérv áll fenn. Ilyen esetekben mindkét oldali sérven elvégezzük a beavatkozást.

Mikor lehet a műtét után felkelni?
A műtét után 6 órával már fel lehet kelni, szabad folyadékot fogyasztani, később enni is lehet könnyű ételeket.

Szexuális élet mikortól élhető a műtét után?
Ez az aktus aktivitásától függ. Könnyebb fizikai megterhelésnek tekintve azt kb. 1 hónap múlva, intenzívebb fizikai terhelésnek tekintve 6 hét múlva.

Kiújulhat a sérv?
Igen, ez sajnos lehetséges. A szakirodalom szerint a sérv kiújulásának 3-5% az esélye, ezt a tapasztalatok is igazolják. A sérv kiújulásának néhány oka beazonosítható, ami ellen tenni is tudunk. Így gyakori ok, hogy túl kicsi, a sérvnyíláson nem kellő mértékben túlnyúló háló került beültetésre. Szintén gyakrabban fordul elő ismételt sérv, ha a korai műtét utáni időszakban erősebb köhögéssel, tüsszentéssel járó folyamat zajlik, vagy nem sikerül betartani a fizikai kíméletet, mivel mindezek a hasüregi nyomás emelkedéséhez és a háló elmozdulásához vezethetnek.

Kérdése van? Lépjen kapcsolatba velünk!